Η επίσημη περιγραφή της λειτουργίας Incognito Mode (ή αλλιώς λειτουργία ανώνυμης περιήγησης)  από τη Google είναι “Αν δεν επιθυμείτε το Google Chrome να αποθηκεύσει ένα αρχείο με το τι επισκέπτεστε και μεταφορτώνετε, μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο σε Incognito Mode”.

Παρόλα αυτά η λειτουργία αυτή φαίνεται πια να έχει εμφανιστεί ελαττωματική στους χρήστες Android καθώς κάποιες ιστοσελίδες τις  οποίες επισκέπτεται ο χρήστης είναι ορατές στον browser. Το μόνο που αρκεί να κάνει κανείς είναι να πάει στα Settings=>Site Settings=>All sites. Η επιλογή Site Settings είναι ο λόγος που το πρόβλημα αυτό δεν εντοπίζεται σε iOS,Windows,Mac ή Linux, καθώς δεν βρίσκεται η επιλογή αυτή στο Chrome των παραπάνω.

Ακόμα και όταν ο χρήστης πατάει την επιλογή “Clear browsing data” το Google σου παρουσιάζει τη λίστα με τις ιστοσελίδες.

Αν θέλει ο χρήστης να διαγράψει τη λίστα αυτή πρέπει να πάει στα App Info του Chrome που βρίσκεται στα Android Settings και να διαγράψει τα δεδομένα της εφαρμογής. Όμως έτσι θα χάσει και όλα α υπόλοιπα.

Τελικά η δυσλειτουργία αυτή του incognito mode οφείλεται στις ιστοσελίδες που ζητούν άδεια από τον χρήστη για λειτουργίες πέραν του να φορτώσουν το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Πρόσβαση στην κάμερα ή στο μικρόφωνο, προβολή βίντεο σε πλήρη οθόνη καθώς και ο προσδιορισμός της τοποθεσίας είναι κάποιες από αυτές τις λειτουργίες που αναγκάζουν το Chrome να τις αποθηκεύει σε ένα αρχείο, ακόμα και όταν βρίσκεται σε Incognito Mode. Αυτή η προεπιλογή του Chrome να αποθηκεύει τις ιστοσελίδες που ζητούν πρόσβαση δημιούργησε ουσιαστικά το πρόβλημα.Οι χρήστες των Android μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι καθώς το πρόβλημα αυτό θα λυθεί στο Chrome 46 το οποίο θα κυκλοφορήσει αρχές ή το αργότερο μέσα Οκτώβρη.

Σχετικά με τον αρθρογράφο Αναστασία Ελευθεριάδη

Με ένα iPhone 4s πορεύομαι. Εμμονή με social media και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μου. Ψάξε με και θα με βρεις κάπου χωμένη μέσα στα blogs.