Όταν γράφαμε για το keynote της Apple δεν αναφερθήκαμε καθόλου για τη αναβάθμιση λογισμικού που θα ερχόταν καθώς η παρουσίαση που έκανε η Apple ήταν πολύ μικρή. Το iOS 9 όμως είναι εδώ και ήρθε με ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις. Εντοπίσαμε τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του iOS 9 που ναι μεν δεν κάνουν πάταγο αλλά θα διευκολύνουν πολύ την χρήση του iPhone σας.

Πρώτο και σημαντικότερο, με το iOS 9, ο χρόνος ζωής της μπαταρίας σας μόλις μεγάλωσε. Ναι καλά διαβάσατε, η Apple αποφάσισε επιτέλους να φτιάξει αυτό το πρόβλημα που στοίχειωνε τους καταναλωτές της, ώστε να μην είναι συνέχεια δίπλα σε μια πρίζα. Δοκιμαστές της beta version του iOS 9 γράφουν πως μπορεί να κρατήσει μέχρι δυο μέρες φυσιολογικής χρήσης. Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο υπήρχε στις android συσκευές, είναι το “Low Battery-Power Saving Mode” που όπως καταλαβαίνεται πρόκειται για μια λειτουργία που απενεργοποιεί όλους τους πόρους που δεν χρησιμοποιείται και δεν είναι απαραίτητοι για να μην τελειώσει γρήγορα η μπαταρία σας. Επίσης, στην κατηγορία “Μπαραρία” θα μπορέσετε να βρείτε και πληροφορίες-στατιστικά για το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν περισσότερο την εφαρμογή σας.

Ένα νέο και ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του iOS 9 είναι το wifi Assist. Η σύνδεση σας σε κάποιο wifi μπορεί να χαθεί, είτε επειδή μεγαλώνει η απόσταση σας από το router είτε επειδή πολλά άτομα συνδέονται στο συγκεκριμένο router ταυτόχρονα. Όταν το router δεν ανταποκρίνεται το wifi assist αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει τα δεδομένα σας αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή αν έχετε ενεργοποιημένα τα δεδομένα σας αλλά εισέλθετε σε μια περιοχή όπου έχει γνωστό wifi, το wifi assist θα σας συνδέσει αυτόματα και θα σταματήσει την σπατάλη των megabytes σας.

Σε αυτή την αναβάθμιση θα δείτε και ουσιαστική αναβάθμιση της Siri. Πρώτα απ’ όλα κάνοντας scroll αριστερά θα δείτε ουσιαστικά την αρχική της Siri με αρκετά Suggestions και news. Για τα παραπάνω να πούμε ότι πρόκειται για default επιλογές, έτσι δεν μπορείτε να αλλάξετε λόγου χάρη τις πηγές ειδήσεων για να βλέπετε μόνο αυτά που σας απασχολούν. Πέρα από αυτά όμως έγινε και ένα βήμα ώστε να μπορέσει η Siri να ανταπεξέλθει τον ανταγωνισμό των Google Now και Cortana και πλέον μπορεί να αλληλεπιδρά και με άλλες εφαρμογές, παραδείγματος χάρη εφαρμογές γυμναστικής και φωτογραφίες, και γίνεται πραγματικό εργαλείο του λογισμικού.

Μια ακόμα σημαντική τροποποίηση αφορά το multitasking μιας και ήταν ένα σημείο στο οποίο έχανε από τις Android συσκευές. Σε ότι αφορά τα iPhones δεν θα δούμε Split screen ακόμα αλλά πλέον η προβολή των πρόσφατα χρησιμοποιημένων εφαρμογών είναι 3D και όχι με καρτέλες κάνοντας την αλλαγή από εφαρμογή σε εφαρμογή λίγο γρήγορη. Σε ότι αφορά τα iPads το iOS 9, έρχεται με Split Screen και πραγματικό multitasking.

 

Σε πρώτη φάση μπορείτε να χρησιμοποιείτε το “Slide-over” όπου σε ένα μικρό παραθυράκι τρέχετε κάποια μικρή εφαρμογή(π.χ twitter) αλλά μετά μπορείτε να χωρίσετε την οθόνη στα δύο και να τρέξετε παράλληλα εφαρμογές. Στο κομμάτι της πολυπλοκότητας να αναφέρουμε και το “Picture in Picture” όπου πρόκειται για την δυνατότητα να βλέπετε video(και να κάνετε κλήση Skype) καθώς τρέχετε κάποια άλλη εφαρμογή(παίζετε Candy Crush).
Ότι αφορά τις μικρές λεπτομέρειες:

  • Το Apple Maps αναβαθμίστηκε ώστε να σας δείχνει κοντινά μέρη για φαγητό, για καφέ κλπ αλλά επίσης να σας ειδοποιεί όταν υπάρχει κάποια αλλαγή στην κατάσταση της κυκλοφορίας της διαδρομής που έχετε επιλέξει.
  • Πάνω πάνω στην οθόνη  σας υπάρχει το καινούργιο κουμπί “Πίσω” για επιστροφή στην προηγούμενη εφαρμογή(επιτέλους)
  • Σε ότι αφορά το πληκτρολόγιο, πλέον με το Shift γίνεται η αλλαγή από κεφαλαία σε μικρά και το αντίστροφο.
  • Στις ρυθμίσεις υπάρχει πλέον μπάρα αναζήτησης για να μπορείτε να βρίσκετε πιο γρήγορα την κατηγορία που ψάχνετε.
  • Μπορείτε να κάνετε μαζικές επιλογές φωτογραφιών.

Απογοητευτήκαμε όταν δεν είδαμε την καινούργια συλλογή emojis με το middle finger και το περιμένουμε στο 9.1Το iOS 9 μοιάζει πολύ με το iOS 8 αλλά λειτουργεί καλύτερα, λειτουργεί όπως θα θέλατε το κινητό σας να λειτουργεί. Στην Apple δεν επικεντρώθηκαν στη δημιουργία καινούργιων χαρακτηριστικών αλλά στην βελτίωση των ήδη υπαρχόντων ώστε να λειτουργούν σωστά.
Περιμένουμε να μας πείτε στα σχόλια, τι άλλο σας φάνηκε ενδιαφέρον από το iOS 9 αλλά και τι θα θέλατε να δείτε στις επόμενες εκδόσεις.

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιωργοχρήστος Λίτσας

Βρίσκω και δοκιμάζω λειτουργικές εφαρμογές όλων των ειδών και κυρίως καινούργια high-end games! Πιστεύω στο Android και η συσκευή μου είναι το κινέζικο Xiaomi Mi4c!