Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς (αν όχι όλοι) έχει τύχει να μην μπορούν να εγκαταστήσουν την επιθυμητή εφαρμογή στη συσκευή τους λόγω έλλειψης αποθηκευτικού χώρου, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κρατήσουν μόνο τις “αγαπημένες” τους. Αλλά σήμερα πώς γίνεται να αντέξεις χωρίς την εφαρμογή του facebook; Η οποία φυσικά, συνοδεύεται από την “Facebook Messenger”, για να μπορείς να χρησιμοποιείς το chat. Σύνολο; Περίπου 30 πολύτιμα MBs, δίχως να μετρήσουμε τη RAM που κατασπαράζει. Τελικά όμως, το facebook βρήκε τη λύση, αντιστρέφοντας τα χρώματα στο logo της μέσω του Facebook Lite!

Εντάξει, ίσως δεν είναι τόσο απλό. Στην πραγματικότητα, δημιουργώντας μία εφαρμογή μόλις 500 KBs, δηλαδή κάτι λιγότερο από μισό(!!!) MB, συμβατή σε συσκευές android, το facebook προσφέρει τις βασικές του λειτουργίες.
Αρχικά, ξεκινώντας από τα θετικά, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να βλέπουμε τις εικόνες που είτε μας στέλνουν στο chat, είτε υπάρχουν στην αρχική μας σελίδα, απλά είναι πιο μικρές σε μέγεθος. Δεύτερον, μπορούμε να χρησιμοποιούμε τη συνομιλία κατευθείαν μέσω της εφαρμογής. Ουσιαστικά, έχει τη μορφή του mobile site του facebook.


Αυτό δυστυχώς σημαίνει, ότι έχει και τα μειονεκτήματα του. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατή η παρακολούθηση βίντεο ή η αναπαραγωγή/αποστολή ηχογράφησης, εκτός κι αν υπάρχει link, το οποίο όμως μετά χρησιμοποιεί την αντίστοιχη εφαρμογή. Επιπλέον, δε γίνεται να κάνουμε tag ένα φίλο μας σε σχόλιο ή σε κατάσταση, παρά μόνο μέσω της ετικέτας. Τέλος, ενώ στις εφαρμογές “facebook” και “facebook messenger” μπορούμε ακόμα και εκτός σύνδεσης να δούμε τα πιο πρόσφατα μηνύματα/status που ήδη έχουν φορτωθεί, στο “ facebook lite”, σε περίπτωση που το προσπαθήσουμε, μας εμφανίζει κατάλληλο μήνυμα για να ενεργοποιήσουμε τη σύνδεση, κι επομένως, δε μας το επιτρέπει.

Το ερώτημα όμως είναι ένα: Τι να επιλέξουμε; Αυτό εξαρτάται από τον ίδιο το χρήστη και τη συσκεύη του. Αν η συσκευή έχει το περιθώριο και την απαραίτητη μνήμη, ίσως είναι καλύτερη η επιλογή των δύο εφαρμογών. Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο, τότε το “facebook lite” είναι η πλέον καλύτερη επιλογή.

Πηγή Φωτογραφιών : Mashable

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Παναγέα

Διαρκώς συνδεδεμένη σε facebook, twitter, snapchat με το Nexus 5 και όλα καλά!