Η επίθεση που πήρε θέση στις 2 Δεκεμβρίου στο Σαν Μπερναντίνο των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα debate διεθνής εμβέλειας που έχουμε να δούμε εδώ και πολύ καιρό. Από τη μια πλευρά, το FBI, και από την άλλη η εταιρεία Apple, κατέληξαν σε δικαστικές διαμάχες για ένα και μόνο λόγο. Την παράκαμψη του πρωτοκόλλου ασφαλείας ενός κινητού Apple. Ένα μέτωπο μόλις είχε ανοίξει… FBI vs Apple!

Διάβασε επίσης: Δημιουργία και αλλαγή Apple ID

Ας πιάσουμε την ιστορία από την αρχή. Όπως αναφέραμε, στις 2/12/2015 στην Καλιφόρνια έγινε μια τρομοκρατική επίθεση, την οποία ανέλαβε το FBI. Το FBI κατάφερε να συλλάβει τρεις δράστες και να βρει το κινητό με το οποίο λέγεται ότι επικοινωνούσαν οι δράστες, ένα iPhone 5C. Το FBI θέλοντας να έχει πλήρη πρόσβαση στο κινητό των δραστών και μη μπορώντας να “σπάσει” το μοντέλο, ζήτησε από την Apple να παραβεί το πρωτόκολλο ασφαλείας. Η Apple αρνήθηκε, και έτσι το FBI αποφάσισε να στραφεί δικαστικώς έναντι της Apple. Τι έχει να πει όμως η κάθε πλευρά της ιστορίας;

FBI vs Apple – Μια κόντρα με σκοπιμότητα;

Η κάθε πλευρά του debate έχει να πει τα εξής. Το FBI μη μπορώντας να παρακάμψει τα υψηλά χαρακτηριστικά ασφαλείας του μοντέλου, απαίτησε από την Apple να γράψει ένα λογισμικό το οποίο να παρακάμπτει τα χαρακτηριστικά αυτά, έτσι ώστε να μπορέσει να ερευνήσει εις βάθος την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά την σθεναρή άρνηση της Apple να γράψει το λογισμικό, ζητήθηκε να πάρει η Apple το μοντέλο, να κάνει τις κατάλληλες προεργασίες έτσι ώστε να μπορούν τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση στο μοντέλο ασύρματα. Η Apple αρνήθηκε να εκτελέσει τα παραπάνω, παρόλα αυτά έδωσε κάποιους πιθανούς τρόπους να ανακτήσουν τα δεδομένα, οι οποίοι φάνηκαν άκαρποι.

 

via GIPHY

Από την πλευρά της Apple, η άρνηση αυτή, της εταιρείας να πράξει όπως την πρόσταξε το δικαστήριο βασίζεται στην προστασία των υπόλοιπων πελατών της. Δήλωσε ότι η παράκαμψη του συστήματος προστασίας των μοντέλων της ήταν κάτι το οποίο είχε ακουστεί πρώτη φορά στην αγορά των κινητών και μη θέλοντας να παρακάμψει το ίδιο πρωτόκολλο το οποίο τόσο σκληρά έχτισε και ακολουθούσε, αρνήθηκε έτσι ώστε να μην χάσει την εμπιστοσύνη και την ιδιωτικότητα των πελατών της. Η Apple δήλωσε το εξής:

“ Δεν εκτελούμε την εντολή, της οποίας οι επιπτώσεις υπερβαίνουν την νόμιμη υπόθεση καθαυτή. Αυτό το περιστατικό απαιτεί δημόσια διαβούλευση και θέλουμε οι πελάτες μας και οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα να καταλάβουν τι διακυβεύεται.”

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και οι δυο πλευρές έχουν πολύ δυνατά επιχειρήματα, παρόλα αυτά δεν χρειάστηκε τελικά η παρέμβαση της Apple, καθώς το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στο μοντέλο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση προβληματίζει πολλούς, σηκώνει συζήτηση και προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

FBI vs AppleΤα ερωτηματικά

Μιλάμε για μια παράκαμψη πρωτοκόλλου ή για την παράκαμψη της ιδιωτικότητας των χρηστών της Apple;

 

Πως κατάφερε εν τέλει το FBI να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή και τι σημαίνει αυτό για τη παρακολούθηση “ύποπτων” και μη, συσκευών από εδώ και στο εξής;

 

Αν είχε υλοποιηθεί η ασύρματη πρόσβαση από την Apple, μήπως το FBI θα είχε στα χέρια του ένα πανίσχυρο εργαλείο για να αποκτά τον έλεγχο ενός iPhone ανά πάσα ώρα και στιγμή χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη;

 

Εν έτη 2015 βρέθηκε ο πρώτος δράστης που χρησιμοποιούσε iPhone ως μέσω επικοινωνίας στην Αμερική; Μήπως το FBI έχει αποκτήσει εδώ και καιρό πρόσβαση στα κινητά της Apple και απλά ήθελε τις νόμιμες “ευλογίες” της εταιρείας για να συνεχίσει το έργο του;

 

 

Πηγή, Εικόνα

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο Αναστασία Ελευθεριάδη

Με ένα iPhone 4s πορεύομαι. Εμμονή με social media και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μου. Ψάξε με και θα με βρεις κάπου χωμένη μέσα στα blogs.