Όταν παρουσιάστηκε στην αγορά η επαλήθευση του χρήστη ενός κινητού μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του, η λειτουργία αυτή ήταν κάτι το οποίο έβρισκε κανείς μόνο σε ακριβά μοντέλα όπως iPhone 5s και το Samsung Galaxy S5. Παρόλα αυτά, η τεχνολογία αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και σε πολύ πιο οικονομικά μοντέλα. Και όταν λέμε οικονομικά εννοούμε οικονομικά, δηλαδή μοντέλα αξίας κάτω των 200 ευρώ. Ωστόσο, κατά πόσο ωφελεί αυτό την ιδιωτικότητα της ζωής μας;

Διάβασε επίσης: FBI vs Apple

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η λειτουργία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις από το ξεκλείδωμα του κινητού ή την επιτάχυνση των διαδικασιών διαφόρων αγορών. Πλέον στις Η.Π.Α. μπορεί να απαιτηθεί σε δικαστικές περιπτώσεις το ξεκλείδωμα μιας συσκευής από έναν κατηγορούμενο ή μάρτυρα με το δακτυλικό του αποτύπωμα. Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2014, ένα δικαστήριο στη Βιρτζίνια αποφάσισε ότι μπορεί να ζητηθεί από υπόπτους υποθέσεων το ξεκλείδωμα ενός μοντέλου μέσω της αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Η απόφαση αυτή δεν χρειάστηκε ποτέ να πάρει πρακτική διάσταση, μέχρι τον Φεβρουάριο, όπου και ένας δικαστής στο Λος Άντζελες εξέδωσε ένταλμα έτσι ώστε η 29-χρονη Paytsar Bkhchadzhyan, ύποπτη για υποκλοπή ταυτότητας, να ξεκλειδώσει το iPhone της, με το δακτυλικό της αποτύπωμα.

Αυτό που ανησυχεί τους περισσότερους, είναι ότι σε περίπτωση που το μοντέλο προστατευόταν με κωδικό PIN, η κατηγορουμένη δεν θα αναγκαζόταν να το ξεκλειδώσει.

 

via GIPHY

Είναι λοιπόν τα κινητά που προστατεύονται με κωδικό PIN πιο ασφαλή; Από ότι φαίνεται, ναι. Οι κωδικοί PIN είναι πιο ασφαλείς σε διάφορα επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι να “ξεγελάσεις” ένα μηχάνημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πολλοί μάλιστα έχουν προβληθεί και σε διάφορες αστυνομικές σειρές και ταινίες. Με την χρήση κολλητικών ταινιών ή ζελατινών είναι αρκετά εύκολο να αντιγράψεις τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιου. Αλλά όπως φάνηκε και από την δίκη Apple vs FBI που γράψαμε τη προηγούμενη εβδομάδα, το ξεκλείδωμα ενός μοντέλου που προστατεύεται με κωδικό είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση που απαιτεί χρόνο και τεχνογνωσία.

Αν το FBI θέλει πάνω από 5 μήνες(;) για να ξεκλειδώσει ένα iPhone, τι πιθανότητες έχει να το καταφέρει κάποιος άλλος και να παραβιαστεί η ιδιωτικότητα;

 

Πηγή

 Review Android Smartphone

Σχετικά με τον αρθρογράφο Αναστασία Ελευθεριάδη

Με ένα iPhone 4s πορεύομαι. Εμμονή με social media και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μου. Ψάξε με και θα με βρεις κάπου χωμένη μέσα στα blogs.