Πρόσφατα είχα ένα διάλογο με μία κοπέλα η οποία βάζει πάντα στο τέλος των μηνυμάτων της τελεία, και της ζήτησα να προσπαθήσει να το περιορίσει γιατί φαίνεται λες κι είναι εκνευρισμένη. Εκεί θίχτηκε το θέμα περί τελειών και τι νόημα δίνουν τα σημεία στίξης στο chat. Εγώ προσωπικά, αν πρόκειται για την τελευταία πρόταση του μηνύματος, βάζω τελεία μόνο αν θέλω να είμαι πολύ σοβαρή ή αν είμαι πολύ θυμωμένη, ειδάλλως, τα emoticons είναι τα αγαπημένα μου, κι ειδικά το emoticon tongue.

Δείτε επίσης: Suit up με τα καινούρια emojis της Google!

σημεία στίξης

Γενικά είναι εμφανές ότι ο κόσμος προσπαθεί όσο περισσότερο γίνεται να εκφραστεί μέσω των μηνυμάτων, και να δώσει την προσωπική του νότα σε αυτά, ίσως και να μεταβιβάσει τη διάθεσή του. Μιας και απουσιάζει η άμεση οπτική επαφή, το καταφέρνει με τα γνωστά σε όλους μας emojis αλλά και τα πατροπαράδοτα σημεία στίξης! ( ωπ, να ένα!) Επίσης, όταν θέλουμε να φωνάξουμε πχ, γράφουμε με κεφαλαία, ΚΑΠΩΣ ΈΤΣΙ, ενώ κάποιες άλλες φορές, τραβάμε κάποιο γράμμα, όπως θα κάναμε αν το λέγαμε κατευθείαν στον άλλον. Δηλαδή; “Γειααααααα σου, τι κάάάάάάάάνεις;”

 Τα σημεία στίξης χρωματίζουν τα μηνύματα μας!

Το θαυμαστικό(!) δείχνει ενθουσιασμό, τα αποσιωποιητικά(…) (ή τα wanna be αποσιωποιητικά που αποτελούνται από δύο ή πάνω από 3 τελείες) φανερώνουν αμηχανία, σιωπή (Oh, you don’t say!), το ερωτηματικό και μετά το θαυμαστικό (;! / ?!) δείχνουν μία θυμωμένη ερώτηση και η τελεία (.) προσφέρει μία σοβαροφάνεια, και παρουσιάζει τα λεγόμενα ως κάτι τελεσίδικο. Γενικά είναι πιο απότομη από τα υπόλοιπα σημεία στίξης και πιο εύκολα παρεξηγήσιμη, αν και γραμματικά είναι απολύτως σωστή.

σημεία στίξης

Ήταν ήδη δύσκολο να εκφραστούμε και να γίνει αντιληπτό αυτό που προσπαθούμε να πούμε χωρίς παρεξηγήσεις, τώρα με τα μηνύματα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα! Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Google, μπορείτε να δείτε πόσα “How to” υπάρχουν για να γράψετε το κατάλληλο κείμενο είτε σε chat είτε σε sms, για κάθε περίσταση! Επίσης, όσοι από εσάς έχετε φίλες, θα έχετε σίγουρα ακούσει τη συζήτηση “Πόσα θαυμαστικά να βάλω; Μήπως να βάλω καμία φατσούλα ή θα με περάσει για χαζή; Να βάλω αποσιωποιητικά για να έχει μυστήριο;”. Κατά τη γνώμη μου, ο καθένας έχει το προσωπικό στυλ έκφρασης. Αν τον γνωρίζεις, τότε δεν μπορείς να τον παρεξηγήσεις

Πηγή: lifehacker

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Παναγέα

Διαρκώς συνδεδεμένη σε facebook, twitter, snapchat με το Nexus 5 και όλα καλά!