Δύσκολοι καιροί για την Apple καθώς αποφασίστηκε ότι είναι ένοχη για παραβίαση πατέντας. Tο δικαστήριο αποφάσισε να καταβάλει πρόστιμο στην Apple , καθώς η συγκεκριμένη πατέντα άνηκε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, και αφορούσε τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας των επεξεργαστών που από ότι φαίνονται είχαν χρησιμοποιηθεί από την Apple. Οι επεξεργαστές της Apple A7,A8 και A8X θεωρήθηκε ότι παραβίασαν την πατέντα. Η υπόθεση δεν είναι σε καμία περίπτωση ελαχίστης σημασίας διότι ουσιαστικά η νίκη του Πανεπιστημίου Wisconsin στη δίκη ‘’αμαυρώνει’’ τα μοντέλα iPhone 5s, 6 και 6 Plus, καθώς και κάποια μοντέλα iPad.

Διάβασε επίσης: Η Siri βρίσκεται σε κίνδυνο … 

πρόστιμο στην Apple

Φυσικά αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Apple αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα. Το θέμα είχε προκύψει και το 2008, αλλά είχε λυθεί με εξωδικαστικό διακανονισμό. Πριν από ένα χρόνο, παρόλα αυτά κατατέθηκε καινούργια μήνυση από το WARF( Wisconsin Alumni Research Foundation). Η Apple είχε δηλώσει τότε και ενώπιων του δικαστηρίου ότι οι πατέντες που χρησιμοποιήθηκαν στους επεξεργαστές της ήταν εξ’ ολοκλήρου δικής τους ιδιοκτησίας και ότι οι κατηγορίες του Πανεπιστημίου ήταν αβάσιμες. Φυσικά μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Apple υποστήριξε ότι θα έπρεπε να προσφέρει 7 cents ανά συσκευή που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο πανεπιστήμιο, ή κατά προσέγγιση συνολικά $10 εκατομμύρια, ενώ η προσέγγιση του πανεπιστημίου υπολογίζει ότι η Apple τους χρωστάει $2,74 ανά συσκευή, ή στην συγκεκριμένη περίπτωση συνολικά $400 εκατομμύρια.

Υπάρχουν όμως και προβλέψεις που θέλουν δικαστήριο να  δίνει $862,4 εκατομμύρια πρόστιμο στην Apple.

Πολλοί παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου, όμως ένα είναι σίγουρο. Η έκβαση αυτή θα αρχίσει να δημιουργεί αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο η τεχνολογία της Apple είναι όντως πρωτοποριακή.

Πηγή : Reuters

Σχετικά με τον αρθρογράφο Αναστασία Ελευθεριάδη

Με ένα iPhone 4s πορεύομαι. Εμμονή με social media και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μου. Ψάξε με και θα με βρεις κάπου χωμένη μέσα στα blogs.