Λες ότι ξέρεις σκάκι και κανένας δε σε πιστεύει; Λες ότι μπορείς να νικήσεις οποιονδήποτε τολμήσει να σε αντιμετωπίσει; Ευκαιρία λοιπόν να το αποδείξεις μέσω της συνομιλίας του Facebook, από οποιαδήποτε συσκευή (ναι, ακόμα κι από υπολογιστή!).

Συγκεκριμένα, στον κώδικα της συνομιλίας είναι πλέον κρυμμένο ένα παιχνίδι, δηλαδή το σκάκι, με το οποίο μπορείς να προκαλέσεις το συνομιλητή σου. Το βασικό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι για να χρησιμοποιήσεις κάποια από τις εντολές του, πρέπει πρώτα να γράψεις “@fbchess” (χωρίς τα εισαγωγικά!). Βέβαια, αν είναι η πρώτη φορά που παίζεις, θα σου πρότεινα πρώτα από όλα, να γράψεις “@fbchess help” για να σου εμφανιστεί στο παράθυρο της συνομιλίας ένα κείμενο με τις πιθανές εντολές που θα σου χρειαστούν και πώς να τις γράφεις κι έτσι, να βοηθήσεις και το συμπαίκτη σου να τις δαβάσει για να μην καθυστερεί το παιχνίδι κι άλλο επειδή δεν ξέρετε πώς να κάνετε την επόμενη σας κίνηση.

Το πρώτο βήμα είναι να αρχίσετε το παιχνίδι. Αν είστε σε προσωπική συνομιλία, τότε απλά γράφετε “@fbchess play” ή “@fbchess play white” αν θέλετε να έχετε τα λευκά, αλλιώς στην πρώτη περίπτωση θα έχετε τα μαύρα. Από την άλλη, αν είστε σε ομαδική συνομιλία, και θέλετε να κάνετε εκεί τον αγώνα, ούτως ώστε να έχετε παρατηρητές, στο τέλος των παραπάνω εντολών γράφετε και το όνομα του επιθυμητού συμπαίκτη σας. ΠΡΟΣΟΧΉ: Αν αυτός ο συμπαίκτης, έχει στο συγκεκριμένο chat ένα ψευδώνυμο, ΔΕΝ πρέπει να γράψετε αυτό, αλλά το όνομα που έχει ορίσει ο ίδιος στο λογαριασμό του. Αρκετά εύκολο μέχρι στιγμής, σωστά; Εδώ έρχονται τα προβλήματα, για τους αρχάριους δηλαδή. Για να κάνεις μία κίνηση πρέπει να γράψεις την κλασική πλέον εντολή και στη συνέχεια την κίνηση στην αλγεβρική διεθνή κωδικοποίησή της. Μετά από κάθε κίνηση, εμφανίζεται στη συνομιλία μία εικόνα με την τρέχουσα κατάσταση της σκακιέρας, από πάνω ακριβώς γράφει ποιος παίζει αυτή τη στιγμή, ενώ από κάτω υπάρχει το κουμπί της αναίρεσης. Αν δεν την ξέρεις, ορίστε ένας οδηγός για να τη μάθεις, αν είσαι τόσο πρόθυμος.

Ξεδίπλωσε το ταλέντο σου με το σκάκι στο Facebook!

Αν αποθαρρύνθηκες, ή βλέπεις ότι χάνεις, μπορείς άνετα να τα παρατήσεις. Πώς; Γράφεις “@fbchess resign”. Δε νομίζω ότι είναι τυχαίο το ότι οι εντολές για να ξεκινήσεις αλλά και για να παρατήσεις το παιχνίδι είναι οι ευκολότερες!

Εγώ για να πω την αλήθεια μου, προσπάθησα να το παίξω με 4 διαφορετικά άτομα ταυτόχρονα, χωρίς να ξέρω ακόμα ότι χρειάζεται να γνωρίζω την διεθνή κωδικοποίηση. Αποτέλεσμα; Το resign φορέθηκε πολύ φέτος! Έχω όμως στο πρόγραμμα να μάθω το πώς να γράφω και να παίξω ένα σοβαρό παιχνίδι μια μέρα!! Ελπίζω ότι ύστερα από τόσο κόπο, να μη χάσω κιόλας, το οποίο θα είναι και το πιθανότερο! Παίξτε σας παρακαλώ κι εσείς και γράψτε μας με σχόλιο πώς τα πήγατε! Αν νιώσετε έτοιμοι, είμαι διαθέσιμη για προκλήσεις!

 

Πηγή

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Παναγέα

Διαρκώς συνδεδεμένη σε facebook, twitter, snapchat με το Nexus 5 και όλα καλά!