Ο κύκλος των συνεντεύξεων με Έλληνες δημιουργούς και developers ελληνικών εφαρμογών ξεκινά με την ομάδα του Winks. Ο Δήμος Μπότσαρης, ο Παντελής Ιερωνυμάκης και ο Άρης Γκουντούρας, απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΑΠΘ, “ανακρίνονται” από τον Νίκο Μουστάκα σε μια συνέντευξη διαφορετική από τις συνηθισμένες. Εμείς μαθαίνουμε πως το Winks σκοπεύει να μας φέρει πιο κοντά, με ποια κριτήρια οι Έλληνες κατεβάζουν apps, τι σημαίνει να είσαι mobile developer στην Ελλάδα αλλά και ποια είναι τα πλάνα της  ομάδας για το μέλλον.

Διάβασε το Review: Έλα σε επαφή με τα άτομα που βλέπεις γύρω σου μέσω του Winks!

Τι ήταν αυτό που έπεισε την ομάδα να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Winks; Υπήρξε κάποιο κίνητρο ή ερέθισμα; Τι θυμάστε από τη μέρα που άρχισαν όλα;

Η ιδέα υπάρχει από τα φοιτητικά μας χρόνια. Πολλές φορές έτυχε να θέλουμε να γνωρίσουμε καινούρια άτομα που μοιράζονται τα χόμπυ και ενδιαφέροντα μας, να μάθουμε κάποια πράγματα παραπάνω για μία κοπέλα που μας έκανε εντύπωση στη φοιτητική βιβλιοθήκη, για κάποιον τύπο που κρατούσε το ίδιο βιβλίο που διαβάζαμε και εμείς στη στάση του λεωφορείου. Αν το σκεφτείς, υπάρχουν πολλές στιγμές που θα σου κάνει εντύπωση κάποιος γύρω σου. Η κουλτούρα της πόλης σε κρατάει μακριά αλλά η τεχνολογία αλλάζει τα πράγματα, μπορεί να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση και να σε συνδέσει με τον διπλανό σου.

Τη μέρα που άρχισαν όλα ήμασταν έξω για φαγητό και όταν η κουβέντα πήγε για πολλοστή φορά πλέον στο Winks αποφασίσαμε να το τολμήσουμε γιατί καταλάβαμε πως δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο, το πιστεύαμε πολύ και την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε! Εφόσον η ιδέα υπήρχε και από τη σχολή ακόμα μας άρεσε να δουλεύουμε μαζί αποφασίσαμε να αφήσουμε τις δουλειές μας και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κάνουμε κάτι δικό μας. Τον Οκτώβριο του 2014 ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της εφαρμογής, από Ιανουάριο είχαμε μια πρώτη έκδοση δοκιμαστικής φύσης και όλο τον υπόλοιπο καιρό, λαμβάνοντας υπόψιν τις συμβουλές των χρηστών μας πάνω στην ιδέα βελτιώναμε την εφαρμογή για να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.

Ήμασταν έξω για φαγητό, και όταν η κουβέντα πήγε για πολλοστή φορά πλέον στο Winks αποφασίσαμε να το τολμήσουμε γιατί καταλάβαμε πως δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άλλο

Μετά από ένα μήνα που έχει κυκλοφορήσει η εφαρμογή πιστεύετε ότι κλείσατε το μάτι απλώς στην επιτυχία ή καταφέρατε να κλείσετε το μάτι σε μια ανάγκη της κοινωνίας καλύπτοντας το κενό που υπήρχε;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για επιτυχία, ωστόσο η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι πολύ θετική και οι χρήστες αυξάνονται καθημερινά, γεγονός που μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον της εφαρμογής. Στις μέρες μας δυστυχώς η επαφή και η επικοινωνία με τους ανθρώπους γύρω μας έχει περιοριστεί και σίγουρα ένας  από τους λόγους είναι και η λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας. Στόχος μας είναι μέσω της εφαρμογής η τεχνολογία να λειτουργήσει προς την αντίθετη κατεύθυνση και να φέρει τους ανθρώπους κοντά αντί να τους απομακρύνει.

Συνέντευξη Winks

Ξέρουμε ότι πλέον στις μέρες μας το να ανακαλύψεις στοιχεία για ένα άτομο δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, λόγω της μεγάλης έκθεσης του καθένα στα social media. Αν λέγαμε ότι το Winks είναι ένα εργαλείο, ποια είναι η ταυτότητά του και πόσο αποτελεσματικό είναι στο να φέρει τους χρήστες πιο κοντά σε μια πιο ουσιαστική επαφή μακριά από ένα παράθυρο chat;

Λόγω της ευρείας χρήσης τους τα κοινωνικά δίκτυα πλέον αποτελούν αξιόπιστο καθρέφτη των ενδιαφερόντων και των χόμπυ του χρήστη και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μπορέσεις να πάρεις μια καλή ιδέα για άτομα που σου φαίνονται ενδιαφέροντα γύρω σου. Το Winks συνδυάζει την κοινή σου τοποθεσία με πληροφορίες που προκύπτουν από τα κοινωνικά δίκτυα για να σου παρουσιάσει ενδιαφέροντα άτομα γύρω σου αλλά επειδή στοχεύει στην ζωντανή επικοινωνία δεν διαθέτει chat. Αν αναλογιστείς πόσες φορές περνάνε από δίπλα σου καθημερινά άνθρωποι με τους οποίους έχεις κοινά χόμπυ και δεν θα γνώριζες ποτέ, μπορούμε να θεωρήσουμε το Winks ένα εργαλείο που σου δίνει τη δυνατότητα να το αλλάξεις αυτό.

Δώστε μας κάποια στατιστικά για το Winks. Πόσοι είναι οι ενεργοί χρήστες; Πόση ώρα αφιερώνουν στο να κλείσουν το μάτι σε άλλους; Υπήρξε μέχρι τώρα κάποιο παρατράγουδο άξιο αναφοράς;

Σε διάστημα ενός μήνα κυκλοφορίας στο Android και δέκα ημερών στο iOS είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε περίπου 6500 χρήστες εκ των οποίων οι 1000 είναι καθημερινά ενεργοί, χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο παρατράγουδο στο διάστημα αυτό. Το μέσο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα ανοίξει ο χρήστης το Winks μέχρι να φύγει από αυτό είναι περίπου 3 λεπτά. Επειδή οι χρήστες πλέον χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές και επειδή η τεχνολογία πρέπει να σε διευκολύνει να κάνεις τα πράγματα απλά και γρήγορα θέλουμε να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες – ειδοποιήσεις για τους γύρω σου χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουμε πολύ από το χρόνο σου σαν εφαρμογή. Έτσι, σε ειδοποιούμε αυτόματα για ενδιαφέροντα άτομα γύρω σου και να μην χρειάζεται καν να ανοίξεις την εφαρμογή και να ψάξεις.

Έχουμε περίπου 6500 χρήστες εκ των οποίων οι 1000 είναι καθημερινά ενεργοί

Με τη δημιουργία του Winks φαίνεται ότι μόνο τάσεις φυγής στο εξωτερικό δεν είχατε ως νέοι που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στα επαγγελματικά τους. Πόσο δύσκολο είναι για έναν νέο mobile developer να επιβιώσει σήμερα στην Ελληνική αγορά και τι συμβουλές έχετε να του δώσετε;

Εάν και αυτή τη στιγμή η δουλειά του mobile developer είναι αρκετά περιζήτητη και για τα δεδομένα των καιρών πληρώνεται αρκετά ικανοποιητικά, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα, κακά τα ψέματα. Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες developers είναι πραγματικά πολύ καλά καταρτισμένοι και μπορούν να τα καταφέρουν και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα με τις υπάρχουσες συνθήκες και αν μπορούμε να τους δώσουμε μια συμβουλή είναι να πιστέψουν στις ικανότητες τους και στις ιδέες τους και να τις κάνουν πράξη.

Μέρα με τη μέρα οι Ελληνικές εφαρμογές πληθαίνουν. Ο Έλληνας developer πρέπει να επενδύσει στο marketing και τη προώθηση του app και ποια πιστεύετε ότι είναι τα πρώτα βήματα να το επιτύχει;

Προσωπική μας άποψη είναι πως για να πετύχει μια εφαρμογή και να αρέσει στο κόσμο και να χαίρεται να τη χρησιμοποιεί πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμπειρία του χρήστη μέσα στην εφαρμογή και στην εύκολη κατανόηση της από το χρήστη. Μετά από αυτό, φυσικά η προώθηση και το marketing παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και είναι πράγματι κάτι που λείπει συνήθως από developers οπότε θα πρέπει να αποκτήσουν τέτοιες δεξιότητες ή να συνεργαστούν με άτομα που τις έχουν. Όσον αφορά τα πρώτα βήματα, αυτά είναι να πιστεύει κάποιος πραγματικά σε αυτό που κάνει και να αποκτήσει σιγά σιγά όσες δεξιότητες του λείπουν για να το πραγματοποιήσει.

η προώθηση και το marketing παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και είναι πράγματι κάτι που λείπει συνήθως από developers οπότε θα πρέπει να αποκτήσουν τέτοιες δεξιότητες ή να συνεργαστούν με άτομα που τις έχουν.

Με ποια κριτήρια οι Έλληνες πιστεύετε επιλέγουν την επόμενη εφαρμογή που θα κατεβάσουν στη συσκευή τους; Αυτό τον καιρό έχετε ξεχωρίσει κάποια;

Οι Έλληνες όπως και οι περισσότεροι mobile χρήστες θεωρούμε πως επιλέγουν την επόμενη εφαρμογή τους κυρίως μέσα από συστάσεις φίλων και γνωστών (word of mouth) και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε πως η εμπειρία του χρήστη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για την επιτυχία μιας εφαρμογής.

Σίγουρα ξεχωρίζουμε το Periscope από τις νέες εφαρμογές. Είναι μια εφαρμογή η οποία σου δίνει την δυνατότητα να τραβάς ζωντανό βίντεο και να το μοιράζεσαι με όλο το κόσμο. Η ιδέα είναι πρωτοποριακή, η εμπειρία χρήστη και η εφαρμογή σαν περιβάλλον καταπληκτικά και είμαστε ενθουσιασμένοι μαζί της.

Συνέντευξη Winks

Βλέπουμε ολοένα και περισσότερο games που προωθούν το socialization, τη κοινωνικοποίηση. Αν είχατε χρόνο και χρήμα, η επόμενη εφαρμογή σας θα ήταν ένα game ή ένα εργαλείο και αν ήταν game τι είδος θα επιλέγατε;

Πιθανότατα θα ήταν ένα εργαλείο, στον τομέα του Internet of Things. Μας εξιτάρει πολύ σαν τεχνολογική εξέλιξη και χώρος, θα θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι που συνδυάζει hardware και software.

 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το Winks; Θα δούμε γρήγορα κάτι καινούργιο και πόσο σας έχει βοηθήσει το feedback του κόσμου;

Ήδη έχουμε ξεκινήσει την εισαγωγή επαγγελματικών κοινωνικών δικτύων όπως το LinkedIn και το ResearchGate καθώς και μουσικών όπως το Spotify. Δουλεύουμε ταυτόχρονα πάνω στις ειδοποιήσεις της εφαρμογής για άτομα με κοινά ενδιαφέροντα γύρω σου αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα των χρηστών από το Facebook προφίλ τους με τελικό στόχο να μην χρειάζεται καν να ανοίξεις την εφαρμογή για να βρεις ενδιαφέροντα άτομα κοντά σου, αλλά να ειδοποιείσαι για αυτά. Το feedback του κόσμου είναι τρομερά ευεργετικό και αναγκαίο για εμάς και την εφαρμογή, καθώς χάρη σε αυτό βελτιώνουμε το Winks συνεχώς για να το φέρουμε όλο και πιο κοντά σε αυτό που θέλουν οι χρήστες του.

 

Τι έχετε να πείτε στους αναγνώστες του Appview.gr;
Πρόκειται για ένα πολύ φρέσκο, τεχνολογικό site που μας ενθουσίασε από την πρώτη φορά που το συναντήσαμε. Από τότε το επισκεπτόμαστε καθημερινά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που μας έδωσε τη χαρά και την τιμή να μιλήσουμε σε αυτό!

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο Νίκος Μουστάκας

"Γραφικός", όσο η Πλάκα, διαχειριστής! Μ' αρέσουν τα burgers που τρώγονται και οι φίλοι με φωνάζουν Partner. Google Partner!