Ο κύκλος των συνεντεύξεων με Έλληνες δημιουργούς και developers ελληνικών εφαρμογών συνεχίζεται με την πιο επιτυχημένη ελληνική εφαρμογή, το Quizdom. Ο Τριαντάφυλλος Ξυλούρης , “ανακρίνεται” από τον Νίκο Μουστάκα και εμείς μαθαίνουμε σε ποιο concept στηρίζεται το game, ποιο είναι το μέλλον των ελληνικών εφαρμογών αλλά και τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Διάβασε το Review: Quizdom – Δείξε τι ξέρεις!

Πως πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το Quizdom , ποια η πηγή έμπνευσης;

Μας αρέσουν τα παιχνίδια γνώσεων, έτσι σκεφτήκαμε πως μια τέτοια «μπίζνα» θα ήταν καλή ιδέα. Επειδή εγώ μεγάλωσα στην Γερμανία είχα δει εκεί ότι τα παιχνίδια γνώσεων – quiz έχουν μεγάλη πέραση και επειδή είδαμε ότι δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα σκεφτήκαμε να το κάνουμε εδώ. Επίσης, ελέγξαμε να βρούμε κάποια στοιχεία που λείπανε από αντίστοιχες ελληνικές εφαρμογές στην κατηγορία των παιχνιδιών γνώσεων. Αυτό που είδαμε ότι έλειπε ήταν η διαδικασία του συναγωνισμού με κάποιο φίλο, αντίπαλο, να μπορείς να παίζεις και να «τεστάρεις» τις γνώσεις σου online, έχοντας το δικό του χαβαλέ το «σε πειράζω», «σε κέρδισα» , «που το ξέρεις αυτό» κλπ.

Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία που έκανε την εφαρμογή σας να ξεχωρίσει από άλλες εφαρμογές αυτού του είδους;

Νομίζω σαν concept έχει 3 πάρα πολύ δυνατά σημεία.

Πρώτον, η εφαρμογή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να παίζεις μόνο με άλλους οπότε αν κερδίσεις χρήστες τότε αυτοί θα φέρουν κι άλλους χρήστες. Στις εφαρμογές αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, πρέπει πρώτα να κερδίσεις τους χρήστες άλλα μετά να τους κανείς να ανοίγουν την εφαρμογή συχνά. Το 10% των χρηστών άλλων παιχνιδιών, κατεβάζουν το app και παίζουν συχνά, σε εμάς αυτό το ποσοστό αγγίζει το 80% . Αυτό είναι το ένα κομμάτι: το marketing που γίνεται outsourcing στο τέλος στον χρήστη.

Δεύτερο κομμάτι είναι ότι σαν παιχνίδι κουΐζ είναι εθιστικό. Όταν πατάς μια απάντηση και βγαίνει «πράσινο» χαίρεσαι, άλλα όταν πάλι πατήσεις και βγει κόκκινο θέλεις την επόμενη φορά να είσαι πάλι σωστός.

Το τρίτο κομμάτι είναι ότι μαθαίνεις. Μας το έχουν αναφέρει πολλοί ότι παίζουν Quizdom και έχουν μια καλή συνείδηση μετά γιατί έμαθαν καινούργια πράγματα.

Το 10% των χρηστών, που κατεβάζουν άλλα app παιχνιδιών τα παίζουν συχνά, σε εμάς αυτό το ποσοστό αγγίζει το 80%

Συνέντευξη Quizdom

Ουσιαστικά θα μπορούσε να είναι και το μότο της εφαρμογής «Αναμετρήσου, Διασκέδασε, Μάθε»

Φροντίζουμε να ανανεώνουμε τακτικά τις ερωτήσεις, να προσθέτουμε διαρκώς νέες, ώστε κάποιος που ασχολείται με την εφαρμογή, να μην τον χάσεις. Μπορεί να συμβαίνει σε κάποιους που παίζουν πολλές ώρες αλλά συνέχεια προσπαθούμε να τις ανανεώνουμε.

Πλέον έχετε εντάξει και μια νέα λειτουργία να υποβάλλει ο χρήστης την δικιά του ερώτηση , υπήρχε ανταπόκριση σε αυτό ;

Τεράστια. Συνεχώς οι παίκτες μας στέλνουν νέες ερωτήσεις. Βέβαια από αυτές τις ερωτήσεις κρατάς ένα 5%, γιατί μπορεί να υπάρχουν ήδη οι ερωτήσεις που μας στέλνουνε ή γιατί μπορεί να μην μπορούν να μπουν αυτές οι ερωτήσεις  σε οποιοδήποτε παιχνίδι κουΐζ.

Π.χ. Αν γράψει ο άλλος: Ποια είναι η πιο όμορφη του κόσμου, ποια είναι η καλύτερη ομάδα στην μπάλα και η απάντηση είναι Ολυμπιακός, εμείς δεν θα την βάλουμε νομίζω την ερώτηση, δηλαδή δεν την βάλαμε! (γελια)

Τι ομάδα είστε να ρωτήσουμε; 

(γελια)

Παραμένω ουδέτερος 🙂

Υπάρχει τελικά μαγική συνταγή για να πάει ένα app ψηλά;

Όχι. (γέλια). Σίγουρα αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι παρόλο που έχουν αλλάξει οι εργασιακές δομές, η εξέλιξη της τεχνολογίας κλπ. αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι πρέπει να δουλεύεις σκληρά και να κάθεσαι να κανείς έρευνα με το αντικείμενο το οποίο θες να ασχοληθείς. Να το ψάξεις από όλες τις πλευρές.

Αυτή την στιγμή πόσοι είναι οι ενεργοί χρήστες του Quizdom;

Είναι πάνω από 300.000. Ενεργοί χρήστες σύμφωνα και με τα δεδομένα του χώρου. Σαν ποσό, αυτό για την Ελλάδα είναι απίστευτο. Δεν το πιστεύαμε ότι μπορεί να ανεβεί τόσο πολύ. Είναι τεράστιο. Είναι σαν να έχουμε μια τηλεοπτική εκπομπή που φτάνει σε τόσα άτομα κάθε μέρα/μέρες και οι χρήστες ασχολούνται περίπου 1 ώρα την ημέρα με την εφαρμογή μας.

Οι ενεργοί χρήστες του Quizdom είναι πάνω από 300.000

Συνέντευξη Quizdom

Σε ποιο λειτουργικό βλέπετε την μεγαλύτερη κινητικότητα , Android ή iOS;

Αλλάζουν αυτά. Αυτή την στιγμή είναι 3/4 Android και 1/4 iPhone. Στην αρχή είχαμε δει πως οι χρήστες με iOS εκδόσεις ήταν περισσότεροι αλλά με το πέρασμα του χρόνου οι Android χρήστες αυξήθηκαν. Αυτό γίνεται γιατί η γκάμα σε Android συσκευές αλλά και λειτουργικά είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις iOS. Χρειάζεσαι πολύ περισσότερο χρόνο να λύσεις τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μεγαλύτερο όγκο συσκευών.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα κριτήρια που κατεβάζουν οι Έλληνες εφαρμογές;

Η δημοφιλία νομίζω είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή από την στιγμή που η εφαρμογή μας άρχισε να ανεβαίνει στο ranking στο Google Play αλλά και στο App Store ανέβηκαν και οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο παιχνίδι. Επίσης, έχει σημασία με το τι παίζει ο διπλανός μου. Πάει πολύ από στόμα σε στόμα στην Ελλάδα.

Επίσης, θεωρώ ότι άμα βγάλεις μια Ελληνική εφαρμογή στην Ελλάδα, στην αρχή τα έχεις εύκολα, θα έρθουν πολλοί χρήστες μόνο και μόνο από την περιέργεια. Το έχω δει και σε άλλες εφαρμογές, το είδα και στην δικιά μας. Βλέπει ο Έλληνας κάτι ελληνικό και ενδιαφέρον, γιατί τα 4/5 είναι αγγλόφωνες σε άλλο στυλ. Και μόνο να κάνεις κάτι ελληνικό στο πρώτο βήμα θα σε βοηθήσει το κοινό και ο χρήστης. Μετά η ερώτηση είναι αν θα είναι τόσο καλή η εφαρμογή για να τον κρατήσεις και να μπορείς να πατήσεις στο αρχικό push που σου δίνει και να το πας πιο πέρα.

Άμα βγάλεις μια Ελληνική εφαρμογή στην Ελλάδα, θα έρθουν πολλοί χρήστες μόνο και μόνο από την περιέργεια. Μετά η ερώτηση είναι αν θα είναι τόσο καλή η εφαρμογή για να τους κρατήσεις

Συνέντευξη Quizdom

Πιστεύετε ότι έχουν μέλλον οι ελληνικές εφαρμογές; Βλέπετε καλά δείγματα από Έλληνες developers και τι συμβουλές έχετε να τους δώσετε πάνω σε αυτό.

Εγώ θεωρώ έχουν μέλλον, ειδικά αν κάνεις κάτι στα ελληνικά. Ωστόσο στο χώρο των εφαρμογών είναι καλό να κοιτά κάποιος και άλλες αγορές. Γενικά, είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι στα αγγλικά που είναι πολύ πιο μεγάλη αγορά από ότι στα ελληνικά. Ίσως να αρχίσεις στα ελληνικά και μετά να πας στα αγγλικά. Εφαρμογή σημαίνει ότι χρειάζεσαι πάρα πολλούς χρήστες και θα έχεις λίγο κέρδος από τον καθένα. Οπότε μετράει πάρα πολύ να έχεις ένα τεράστιο market. Οπότε είναι καλό, νομίζω, οποιοσδήποτε κάνει εφαρμογές να προσπαθεί να στοχεύει στο παγκόσμιο market. Εξαρτάται και πάντα από την ιδέα.

Επενδύουν και στην εμφάνιση και στην ποιότητα αλλά και στο marketing οι Έλληνες developers;

Νομίζω όχι τόσο πολύ αλλά σίγουρα αν έχεις βλέψεις να κάνεις κάτι το οποίο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον… θα έπρεπε. Σε όλους τους τομείς που αφορούν την εφαρμογή να προσπαθήσεις να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς .

Γενικά έχω την εντύπωση ότι είμαστε στην Ελλάδα μερικά χρόνια πίσω και σε αυτόν τον τομέα (γέλια) . Η πρώτοι είναι στην Καλιφόρνια – Αμερική, μετά έρχονται άλλες χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Ισραήλ, … αλλά και Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα. Πολλές εφαρμογές αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν στα ελληνικά, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.

Στην Ελλάδα όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογής καλώς ή κακώς και λόγων των οικονομικών δεδομένων, το κάνουν σαν δεύτερη δουλειά. Το θέλουν σαν πρώτη, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να αφιερώσουν όλο το χρόνο που θα μπορούσαν πάνω σε αυτό. Έχω μια ιδέα καλή, θέλω να την αναδείξω, δεν έχω το απαραίτητο κεφάλαιο, σιγά σιγά το προσπαθώ. Ωστόσο για να καταφέρω να τα βγάλω βόλτα πρέπει να δουλεύω και κάπου αλλού.  Οπότε αυτομάτως λειτουργούμε με πιο αργούς ρυθμούς.

Τα σχέδια για το μέλλον ποια είναι, να περιμένουμε κάποια καινούργια εφαρμογή;

Βεβαίως! Από την τελευταία μας συνέντευξη έχουμε προσθέσει αρκετά στην εφαρμογή. Στατιστικά εναντίον αντιπάλου, Chat, εικόνες και προφίλ παικτών. Φυσικά, ακόμα στα σχέδια μας είναι να βγούμε στο εξωτερικό με αυτήν την εφαρμογή αλλά και κάποιες άλλες ιδέες που έχουμε.

Νέο concept, νέα ιδέα;

Ναι παιχνίδια. Social Games!

Κάτι παραπάνω μπορείτε να μας πείτε;

Τώρα όχι (γέλια). Πάντως θα είναι το πιο πιθανό να είναι προς την κατεύθυνση του interactive social gaming, να έχει το στοιχείο της διαδραστικότητας.

Στα σχέδια μας είναι να βγούμε στο εξωτερικό με το Quizdom αλλά και κάποιες άλλες ιδέες που έχουμε, για interactive Social Games.

Συνέντευξη Quizdom

Πιστεύω θα συμφωνήσετε τα games έχουν την μεγαλύτερη πέραση!

Σε όλα τα stores στον κόσμο, τα top grossing apps, δηλαδή οι εφαρμογές που βγάζουν τα περισσότερα λεφτά είναι κατά μεγάλο ποσοστό τα games. Κάθε χρόνο ανεβαίνει περίπου 20% η παγκόσμια αγορά του mobile gaming και την αξιολογούν γύρω στα 30 δις ευρώ. Πλέον όλο και περισσότεροι έχουν Smartphone, αλλά κατασκευάζονται και καλύτερα κινητά και υπάρχουν πιο πολλά possibilities. Π.χ. το παιχνίδι μας αν δεν υπήρχε καλό Internet για πολλά άτομα δεν θα μπορούσες να το παίξεις. Φαντάσου τι θα μπορούμε να κάνουμε όταν θα έχουμε όλοι 5G Internet, δηλαδή να μπορείς να κάνεις live streaming με 5 άτομα, ανοίγει πάρα πολλούς νέους ορίζοντες. Δηλαδή θυμάμαι το YouTube. Αυτήν την στιγμή η πλατφόρμα έχει πολλά δισεκατομμύρια αξία. Όταν βγήκε, εγώ σκέφτηκα τι να το κάνεις; Κανένας δεν είχε παραπάνω από 40 Kbyte τότε. Δεν μπορούσες να κατεβάσεις το βίντεο. Τι να το κάνεις;  Αλλά, 5% του πληθυσμού είχανε ήδη αυτό το καλό Internet και ήταν προβλέψιμο ότι σε λίγα χρόνια θα το έχει τόσο μεγάλο ποσοστό, οπότε αυτό άνοιξε την δυνατότητα του YouTube. Αλλά και του Facebook. Δεν μπορούσες να έχεις παλιά σελίδα με πολλές φωτογραφίες, δεν φόρτωνε. Το Facebook δεν ήταν η πρώτη που έκανε social platform. Ήταν πάρα πολλοί πριν αλλά δεν είχαν τις δυνατότητες να έχουν πολλά βίντεο και φωτογραφίες.

Quizdom παίζετε; 

Εννοείται!! (γέλια) Καταρχάς πρέπει να παίζουμε για να τεστάρουμε τις εκδόσεις.

Τέλος τι έχετε να πείτε στους αναγνώστες του AppView.gr;

Εμένα θα μου άρεσε γενικά όπως και σε κάθε αντίστοιχη ιστοσελίδα να έχει μεγαλύτερη διαδραστικότητα, γιατί έχω δει ότι  ο Έλληνας χρήστης έχει μια δυσκολία ώστε να εκφράσει την γνώμη του, δεν νομίζω ότι φοβάται ότι θα εκτεθεί , αλλά βαριέται, θέλει να μπει να διαβάσει κριτικές αλλά ο ίδιος δεν θα μπει στον κόπο να γράψει. Σε μια σελίδα που κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια για να χαρτογραφήσει τις ελληνικές εφαρμογές, όχι μόνο τις ελληνικές αλλά κυρίως τις ελληνικές και θα έπρεπε να υπάρχει ένα feedback από τον κόσμο καλό θα ήταν όποιος έχει την δυνατότητα και τον χρόνο τουλάχιστον να αφήσει.

Έχω να πω πώς μας στήριξε ο κόσμος του AppView.gr, ένα μεγάλο ευχαριστώ εκεί. Ακούμε πολλά recommendations για την εφαρμογή μας και προσπαθούμε καθημερινά να την βελτιώνουμε.

Σχετικά με τον αρθρογράφο Νίκος Μουστάκας

"Γραφικός", όσο η Πλάκα, διαχειριστής! Μ' αρέσουν τα burgers που τρώγονται και οι φίλοι με φωνάζουν Partner. Google Partner!