Ο κύκλος των συνεντεύξεων με Έλληνες δημιουργούς και developers ελληνικών εφαρμογών συνεχίζεται με την εφαρμογή, Πες Βρες!, το απόλυτο παιχνίδι παρέας για το κινητό σου. Ο Πέτρος Χατζηπαπάς, ο Αργυρίου Αλέξης και ο Χάρης Κόκκινος, «ανακρίνονται» από τον Νίκο Μουστάκα και εμείς μαθαίνουμε τι θα έκαναν καλύτερα αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω. Πόσο γρήγορα υλοποίησαν το app και τι συμβουλές έχουν να δώσουν σε όσους ξεκινούν τώρα με το mobile development.

 

Δύο λέξεις κι αυτές στη προστακτική αποτελούν το σήμα κατατεθέν μιας αρκετά επιτυχημένης ελληνικής εφαρμογής. Πως φτάσατε μέχρι τη κυκλοφορία του Πες Βρες;

Ήμασταν συμφοιτητές στο τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πατρών. Σαν παρέα παίζαμε πολλά επιτραπέζια σχεδόν καθημερινά. Θέλοντας να βάλουμε σε εφαρμογή τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για επιτραπέζια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα παιχνίδι που δεν υπήρχε στην αγορά.

 

Εσείς πήρατε ένα είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού όπως είναι αυτό που συμπεριλαμβάνει ερωτήσεις και το βάλατε μέσα στα smartphones και tablets. Ποιες εμπειρίες σας έκαναν να σκεφτείτε out of the box;

Οι σπουδές μας και η εποχή που άλλαζε. Η εφαρμογή άρχισε να υλοποιείται στα τέλη του 2010 όταν είχαν αρχίσει να ανθίζουν τα mobile apps. Από την άλλη επειδή ήμασταν πολύ του παιχνιδιού, έπρεπε να θυμόμαστε να φέρνουμε τα επιτραπέζια παιχνίδια από το ένα σπίτι στο άλλο.

Έτσι σκεφτήκαμε γιατί να μην φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για παρέα που θα το έχεις πάντα μαζί σου!?

Επιπλέον ήταν μια τεχνολογική πρόκληση για εμάς, έχοντας την ευκαιρία να εφαρμόσουμε όσα είχαμε μάθει αλλά και πολλά άλλα που ακόμη δεν γνωρίζαμε.

 

Έχετε να μοιραστείτε κάτι περίεργο σχετικά με τη δημιουργία του Πες Βρες; Κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος. Αναφερθείτε και σε πιο τεχνικά θέματα αν χρειαστεί.

Η πρώτη έκδοση του Πες Βρες στο iOS δημιουργήθηκε σε μόλις ένα μήνα! Σε μία καινούργια πλατφόρμα και γλώσσα προγραμματισμού για εμάς. Ενώ το αρχικό web content management system το φτιάξαμε σε περίπου 3 μέρες! Ήταν ο ορισμός του rapid prototyping. Φυσικά δεν υπήρχε ωράριο, αφού δουλεύαμε όσες ώρες αντέχαμε να μείνουμε ξύπνιοι.
Όμως μας αποζημίωσε ηθικά αφού την πρώτη και όλας εβδομάδα σκαρφαλώσαμε στο No1 όλων των app, με μηδενική διαφήμιση.

pes-vres-interview-2

Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω τι θα προσπαθούσατε να κάνετε διαφορετικά; Θα αλλάζατε π.χ. το είδος το παιχνιδιού;

Το είδος του παιχνιδιού όχι δεν θα το αλλάζαμε. Η παρέα είναι ο στόχος μας, και το Πες Βρες είναι το απόλυτο παιχνίδι παρέας.
Μπορεί να είχαμε επιταχύνει την επέκταση του παιχνιδιού σε άλλες χώρες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να κρατήσουμε την ποιότητα του περιεχομένου υψηλή, που όμως απαιτεί χρόνο.

 

Από τότε που κυκλοφόρησε το Πες Βρες, τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει στην αγορά; Κατά πόσο έχουν εξελιχθεί τα apps; Πιστεύετε ότι υπήρξαν κάποιοι που “πάτησαν” πάνω σε χαρακτηριστικά της εφαρμογής σας;

Από το 2010 που άρχισε η υλοποίηση της εφαρμογής η ελληνική αγορά άλλαξε σε μεγάλο βαθμό. Οι ελληνικές εφαρμογές αυξήθηκαν πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς η ποιότητα τους δεν μπορεί να συναγωνιστεί εκείνες του εξωτερικού. Κι αυτό γιατί η Ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή για να δώσει πολλά περιθώρια εξέλιξης.
Στα χαρακτηριστικά της εφαρμογής μας δεν πάτησαν απλά μερικοί, αρκετοί την αντέγραψαν σχεδόν εξολοκλήρου. Η βασική διαφορά του Πες Βρες με οποιαδήποτε εφαρμογή – αντίγραφο είναι ότι η παρέα που έχουμε γίνει έμμεσα με όλους τους φανατικούς φίλους αποτελεί την κινητήριος δύναμή μας. Δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε κάτι που είναι επιτυχημένο, προσπαθούμε να κάνουμε την μεγάλη παρέα μας να περνάει όμορφα!

 

Βάζω στοίχημα υπάρχουν αρκετοί φοιτητές πληροφορικής που έχουν πει “Μακάρι να είχαμε βγάλει εμείς το Πες Βρες!”. Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε όσους ξεκινούν τώρα με το mobile development;

Μην βάλετε αυτοσκοπό να φτιάξετε μια επιτυχημένη εφαρμογή γιατί είναι πολύ εύκολο να χάσεις το δρόμο σου κυνηγώντας την επιτυχία.

Αντίθετα, δώστε βάση στην αξία της δημιουργίας, στο να βγει ένα καλό και ειλικρινές προϊόν και θα κερδίσετε πολλά περισσότερα από την πορεία κ όχι από τον στόχο. Επίσης, μην περιοριστείτε στο mobile development. Στον τομέα της πληροφορικής πρέπει οι ορίζοντες σας να είναι πάντα ανοιχτοί και να εξελίσσεστε.

 

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ελληνικές εφαρμογές; Έχετε ξεχωρίσει καμία;

Από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές εφαρμογές. Ίσως θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το Horizon που χρησιμοποιούμε όταν βγάζουμε video και το e-food για γρήγορο delivery στο σπίτι.

pes-vres-interview-3

Αν ρίξω μια γρήγορη ματιά στα κινητά σας ποιο είναι το ποσοστό games που θα βρω και ποιο το ποσοστό των εργαλείων, των apps που κάνουν τη καθημερινότητά σας πιο εύκολη;

Γενικά δεν έχουμε πολλά παιχνίδια στα κινητά μας, παρά μόνο μερικά παιχνίδια γρίφων και λογικής και ασφαλώς το Πες Βρες!. Η πλειονότητα είναι εργαλεία, utilities και social media apps, που απαιτούνται για την διαχείριση του Πες Βρες!

 

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα και ο κόσμος πιστεύω με τη σειρά του, να δω καινούργια πράγματα από την ομάδα σας. Να περιμένουμε μια νέα εφαρμογή σύντομα;

Καινούρια εφαρμογή δεν έχουμε στα σχέδια.

Το Πες Βρες! έχει μία πάρα πολύ μεγάλη βάση φίλων, αφού έχουμε φτάσει τα 925.000 downloads.

Προσθέτουμε συνεχώς καινούριες κάρτες και έχουμε πολλές ιδέες και νέα features που θέλουμε να προστεθούν, ενώ κάνουμε διαρκώς βελτιστοποιήσεις στον αλγόριθμο επιλογής καρτών και στην αυτόματη βαθμολόγηση των απαντήσεων. Γενικά το Πες Βρες! απαιτεί αρκετό effort για να συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα αλλά παρόλα αυτά ποιος ξέρει… ίσως στο μέλλον να υπάρξει και κάτι νέο!

 

Τι έχετε να πείτε στους app enthusiasts που θα διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή και στο κόσμο του Appview.gr;

Συνεχίστε να στηρίζετε τους Έλληνες developers ώστε να κάνουν τα apps καλύτερα, τόσο με το feedback που δίνετε όσο και με τον ενθουσιασμό σας για τις νέες εφαρμογές. Και φυσικά…μην απομονώνεστε, φωνάξτε την παρέα σας και λιώστε στο Πες Βρες!. Είναι πάντα καλύτερα όταν είσαι με παρέα! 😉

Σχετικά με τον αρθρογράφο Νίκος Μουστάκας

"Γραφικός", όσο η Πλάκα, διαχειριστής! Μ' αρέσουν τα burgers που τρώγονται και οι φίλοι με φωνάζουν Partner. Google Partner!