Με ένα φορητό υπολογιστή, έναν ενισχυτή και μία κεραία ως εργαλεία ήταν σε θέση οι ερευνητές του ANSSI (πρακτορείο της γαλλικής κυβέρνησης που εξετάζει το ηλεκτρονικό έγκλημα) να αποκτήσουν πρόσβαση σε εικονικούς βοηθούς όπως είναι η Siri και το Google Now. Πλήθος ανησυχιών φαίνεται να έχει δημιουργήσει η ανακάλυψη αυτή, καθώς ανοίγει ένα ολόκληρο παράθυρο δυνατοτήτων στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Η Siri βρίσκεται σε κίνδυνο;

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα παιχνίδια της εβδομάδας #1 

Η Siri βρίσκεται σε κίνδυνο

Πως το καταφέρανε όμως να έρθουν σε επαφή με τη Siri; Με μια απλή, και ακόμα σημαντικότερο, φορητή εγκατάσταση οι χάκερ άρχισαν να μεταδίδουν σήματα τα οποία ήταν σε θέση το εν λόγω κινητό να ερμηνεύσει. Φυσικά τα σήματα δεν εκπεμπόταν στο κινητό αλλά στα ακουστικά του κινητού που λειτουργούν και ως κεραία. Δηλαδή δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, τρόπος με την συγκεκριμένη τεχνική να χακάρεις κινητό χωρίς ακουστικά.

Ποιες είναι οι δυνατότητες του χάκερ λοιπόν; Άπειρες υποστηρίζουν οι ερευνητές. Χωρίς καν να μιλήσει ο χάκερ θα είναι σε θέση να πάρει τηλέφωνο, να στείλει μηνύματα, να έχει πρόσβαση στο ιστορικό του χρήστη, μέχρι και να καλέσει τον ίδιο του τον εαυτό έτσι ώστε να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη συσκευή ως ‘’κοριό’’.

Επίσης ο χάκερ θα έχει πλήρη πρόσβαση και σε εφαρμογές όπως Facebook και Twitter…

Οι ερευνητές έδωσαν ορισμένες συμβουλές στους κατασκευαστές έτσι ώστε να αποφευχθούν τέτοιες επιθέσεις. Αρχικά, πρότειναν μια πιο παχιά επένδυση στο περίβλημα των ακουστικών οποία θα ανάγκαζε τους επιτιθέμενους να χρησιμοποιήσουν πιο ισχυρά σήματα τα οποία το κινητό θα μπορούσε να μπλοκάρει ως ‘’ύποπτα’’. Επίσης συμβούλευσαν να αλλάξουν την λειτουργία της κλήσης της Siri ή του Google Now, ώστε ο κάθε χρήστης να είναι σε θέση να ενεργοποιεί με άλλη φράση ή λέξη των εικονικό βοηθό του.

Η Siri βρίσκεται σε κίνδυνο

Πηγή : Wired

Σχετικά με τον αρθρογράφο Αναστασία Ελευθεριάδη

Με ένα iPhone 4s πορεύομαι. Εμμονή με social media και εφαρμογές που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή μου. Ψάξε με και θα με βρεις κάπου χωμένη μέσα στα blogs.