Σήμερα, επιτέλους, έγινε η παρουσίαση του Apple Watch κατά την διάρκεια του Spring forward που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Σαν Φρανσίσκο. Για πολλούς είναι ένα ακόμα καταπληκτικό δημιούργημα της Apple και αδημονούν να το χρησιμοποιήσουν ώστε να ζήσουν την συνολική εμπειρία του φαγωμένου μήλου.
Εμείς δεν ανήκουμε στα παραπάνω άτομα αλλά εδώ στο Appview είμαστε πολύ, μα πάρα πολύ περίεργοι και αυτό που μας κινεί την περιέργεια δεν αφορά το desing και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Apple Watch αλλά το λειτουργικό, οι εφαρμογές και το κατά πόσο θα επηρεαστούν οι developers αλλά και οι χρήστες. Στην σημερινή παρουσίαση του Apple Watch δεν μας αποκαλύφθηκαν και πολλά πράγματα για τις εφαρμογές που θα κουβαλάει, παρ’ όλα  αυτά γνωρίζουμε ότι πλέον θα υπάρχουν δύο ειδών εφαρμογών, αυτές που εγκαθιστούμε στο iPhone και αυτές που εγκαθιστούμε στο Apple Watch. Οι εφαρμογές είναι διαφορετικές γιατί οι τελευταίες έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για το ρολόι και μόνο.

apple-watch-hero-1024x1024Η Apple ανακοίνωσε τον Νοέμβρη του 2014 το SDK(software development kit) της με το οποίο δίνει τα εργαλεία στους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές αποκλειστικά για το Apple Watch. Ήδη η Apple συνεργάζεται με κάποιες εταιρείες για την δημιουργία application και υπάρχει ήδη μια σειρά WatchKit εφαρμογών με το λανσάρισμα του ρολογιού που πρώτα θα εγκαθίστανται στο iPhone.  Επίσης στο Spring Forward παρουσιάστηκαν και demo κάποιον διάσημων εφαρμογών όπως του Facebook, Twitter, Instagram και WeChat αλλά για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αναμένεται βέβαια να έχει όλες τις “Κλασσικές” εφαρμογές όπως: χάρτες, ξυπνητήρια, μουσική, ημερολόγιο, Siri, κάμερα, άλμπουμ φωτογραφιών αλλά και εφαρμογή γυμναστικής(το ρολόι έχει ανιχνευτή του παλμού σας και της πίεσης σας). Πέρα από αυτά στα κοινωνικά δίκτυα, παρ’ ότι δεν έχει πληκτρολόγια θα είναι δυνατή η συνεχή ενημέρωση των status σας είτε είστε στο Facebook είτε στο Twitter. Στο Instagram θα μπορείτε να κάνετε Like αλλά δεν θα μπορείτε να ανεβάζετε φωτογραφίες(προς το παρών). Τα RSS Feed θα λειτουργούν κανονικά και θα μπορείτε να διαβάζετε μέσω της οθόνης αφής κανονικά τα νέα σας. Επίσης, το Apple Watch θα είναι ουσιαστικά και τηλεχειριστήριο του Apple TV και του iTunes.

Όλα αυτά είναι αρκετά “Κλασσικά” και η αλήθεια είναι πως υπάρχει και το iPhone για αυτά. Το Apple Watch όπως υποστηρίζει και ο Tim Cook είναι εδώ για να ταράξει τα νερά και αυτό θα το κάνει μέσα από εφαρμογές τύπου: Health and fitness, Productivity, Travel and transit apps, Entertainment and sports, Automotive, Smart home. Παρ’ ότι υπάρχουν ήδη εφαρμογές Health and fitness για το iPhone, το ρολόι στον καρπό σας δίνει σαφώς περισσότερες δυνατότητες ώστε να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο οι εφαρμογές και θα γίνουν διαθέσιμες εφαρμογές οι οποίες είναι σχεδιασμένες για την έρευνα ασθενειών όπως το Parkinson, καρδιογενείς παθήσεις, άσθμα, καρκίνος του μαστού και διαβήτης(ResearchKit). Η αλήθεια είναι ότι τα to-do list apps είναι ενοχλητικά ακόμα και για τους πιο εργασιομανής και οργανωτικούς, με το ρολόι και αυτή η κατηγορία(Productivity) μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι χρήσιμο! Με βάση το Apple Watch αεροπορικές εταιρίες δημιούργησαν πρότυπα apps που δίνουν πληροφορίες πτήσης(terminal, gates κλπ) κάνουν πιο εύκολο το check-in αλλά και εταιρίες ξενοδοχείων ετοιμάζουν εφαρμογές για το ξεκλείδωμα της πόρτας του δωματίου με το Apple Watch. Τέλος, το Apple Watch ήρθε για να στηρίξει δύο κατηγορίες που είναι και αυτές αρκετά πρώιμες: Automotive και Smart Home. Το ρολόι θα συνδέεται με συγκεκριμένα οχήματα και θα σας δίνει πληροφορίες για αυτό(μπαταρία, καύσιμο, κλείδωμα κλπ). Ήδη έχουμε δει το Apple CarPlau και μετά και από τις τελευταίες φήμες για αυτοκίνητο της Apple, η BMW ανακοίνωσε ότι η i3 θα συνδέεται με το Apple Watch και στα ίδια βήματα ακολουθούν και άλλες εταιρείες για επιλεγμένα μοντέλα. Το Smart House είναι μια κατηγορία που θα δώσει πολλούς ορίζοντες στους developers και προσφέρονται εφαρμογές για τον έλεγχο του σπιτιού(φώτα, tv, θερμοκρασία).

Η Apple με το Apple Watch και τις νέες εφαρμογές θέλει να βάλεις το iPhone στην τσέπη σου!

Η Apple με το Apple Watch κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι, και να δώσει νέες δυνατότητες στους χρήστες καθώς και οι developers έχουν καινούργιες επιλογές και θα πρέπει να σκεφτούν κατά πόσο είναι κερδοφόρο για αυτούς να στραφούν σε νέα wearable apps.

 

“I think Apple’s contribution has always been at its most significant when it’s trying to make personal products. And this watch is clearly the most personal product we’ve made.”

– Jony Ive in the Financial Times

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιωργοχρήστος Λίτσας

Βρίσκω και δοκιμάζω λειτουργικές εφαρμογές όλων των ειδών και κυρίως καινούργια high-end games! Πιστεύω στο Android και η συσκευή μου είναι το κινέζικο Xiaomi Mi4c!