Ανέκαθεν σε θέματα τεχνολογίας, ο ανταγωνισμός ήταν ο βασικός λόγος για την εξέλιξη ενός τομέα.  Αν είστε κάτοχος smartphone ήδη θα ξέρετε για τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ του iPhone και των Android συσκευών. Γενικά οι Android συσκευές στηρίζονται στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και το iPhone στο λογισμικό. Το iPhone τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα κινητό “μόδα” λόγο marketing αλλά και λόγο του ότι ο μέσος καταναλωτής δεν γνωρίζει τα απαραίτητα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των υπόλοιπων συσκευών ώστε να κάνει την σωστή επιλογή. Το iPhone ίσως να ξεκίνησε ως καινοτομία αλλά πλέον έχει μείνει αρκετά πίσω σε ότι αφορά αρκετές λειτουργίες.

Διάβασε επίσης: Παίξε κιθάρα και Game Boy με το Guitar Boy

Παρακάτω αναφέρουμε τα πράγματα που δεν μπορει να κάνει το iPhone σας αλλά είναι γίνονται στα περισσότερα κινητά Android.

 • Πολλαπλοί λογαριασμοί στα Tablets: Χρησιμοποιούν το tablet σας και άλλα άτομα εκτός από εσάς αλλά δεν θέλετε να βλέπουν τα δικά σας δεδομένα-εφαρμογές-ιστορικό. Κανέναν πρόβλημα. Ο κάθε χρήστης μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται με τον δικό του Google λογαριασμό στο tablet χωρίς να ενοχλεί τους άλλους χρήστες. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει το ίδιο στα iPads.
 • Αλλαγή του προκαθορισμένου Browser: Ο Safari είναι αργός και old-fashioned. Ακόμα και οι πιο φανατικοί θα τον αλλάζανε, μιας και υπάρχουν αρκετά πιο γρήγοροι και πιο καλοσχεδιασμένοι browsers για να διαλέξουν.
 • Διαγραφή “άχρηστων” προ-εγκατεστημένων εφαρμογών: Σχετικό με το προηγούμενο, καθώς καταπιέζει τους χρήστες και εμποδίζει αυτούς που έχουν iPhone με μικρό αποθηκευτικό χώρο να εγκαταστήσουν άλλες εφαρμογές. (Φήμες θέλουν να συμβαίνει κάποια στιγμή στο μέλλον).
 • Μετακίνηση εφαρμογών στην κάρτα μνήμης (δεν υποστηρίζεται sd Card): Προφανώς η Apple δεν πιστεύει στις memory card, καθώς δεν υπάρχει sd card υποδοχή σε κανένα μοντέλο, καταπιέζοντας ακόμα περισσότερα τους χρήστες της οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινήσουν τα data των εφαρμογών στην κάρτα μνήμης για να υπάρξει χώρος για καινούργιες εφαρμογές.
 • Διαίρεση της οθόνης, πολλαπλές διεργασίες: Παρ’ ότι πρόκειται για καινούργιο χαρακτηριστικό και για τις Android συσκευές, τα κορυφαία μοντέλα διαθέτουν mutlitasking και διαχωρισμό οθόνης κάνοντας τα εύκολα δύσκολα για τους χρήστες τους. (Με το iOS 9, το iPad 2 και το iPad Pro θα έχουν την δυνατότητα multitasking, αλλά όχι το iPhone!)

 • Αφαιρούμενη Μπαταρία: Λόγο της εκτεταμένης χρήσης και των πολλών φορτίσεων είναι πολύ πιθανό η μπαταρία σας κάποια στιγμή να μην αποδίδει όπως όταν αγοράσατε το iPhone σας. Κρίμα που δεν μπορείτε να παραγγείλετε-αγοράσετε καινούργια και να την αντικαταστήσετε, καθώς είναι μη-αφαιρούμενη.
 • Δυνατότητα Dual – Sim: Είναι πλέον γνωστό χαρακτηριστικό αρκετών κινητών. Ξεκίνησε με τις κινέζικες εταιρίες smartphone και οι υπόλοιπες ξεκίνησαν την παραγωγή μοντέλων με έκδοση Dual-Sim. Ειδικά στην Ελλάδα είναι συχνό φαινόμενο ένας καταναλωτής να έχει δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Για ποιο λόγο να κουβαλάει δύο συσκευές;
 • Διαμόρφωση των Widget: Τα widget υπάρχουν για να κάνουν την χρήση των smartphone πιο εύκολη και πιο γρήγορη. Το iPhone υποστηρίζει τα widget μόνο μέσα στο πίνακα ειδοποιήσεων, χωρίς την δυνατότητα τροποποίησης-μετακίνησης τους ανάλογα με την χρησιμότητα τους στην αρχική ή στην κλειδωμένη οθόνη όπως γίνεται στις Android συσκευές.
 • Διαμόρφωση του interface: Ίσως το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που έχει το iPhone είναι ότι δεν σου επιτρέπει να βάλεις τις προσωπικές σου πινελιές στη συσκευή. Το interface είναι standard για όλους και όλοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην αρχική τους όλες τις εφαρμογές μαζεμένες. Επίσης στο iPhone δεν υπάρχει η δυνατότητα για αλλαγή ή διαμόρφωση του launcher για πιο αποτελεσματική χρήση με βάση τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
 • Χρησιμοποίηση της συσκευής ως τηλεκοντρόλ: Κάθε Android συσκευή μπορεί να συνδεθεί με Smart-Tv τηλεοράσεις είτε μέσω συμβατότητας κατασκευαστή είτε με την εγκατάσταση κατάλληλης εφαρμογής.
 • Universal φορτιστής: Για τις συσκευές Android δεν παίζει ρόλο αν το καλώδιο είναι της συσκευή ή της ίδιας εταιρίας, όλα τα μοντέλα φορτίζουν με micro-Usb καλώδια-φορτιστές. Έτσι αν κάποια στιγμή πρέπει να δανειστείς φορτιστή δεν σε νοιάζει η συμβατότητα καλώδιου συσκυευής. Κρίμα που το iPhone φορτίζει μόνο με το δικό του φορτιστή.

Θα ήθελα στα παραπάνω να προσθέσω την Wireless και την “γρήγορη” φόρτιση αλλά δεν είναι(ακόμα) στα standard χαρακτηριστικά όλων των Android, οπότε το αφήνουμε για την ώρα. Όπως μπορείτε να καταλάβετε το μεγαλύτερο “πρόβλημα” που έχει κάθε iPhone που έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα είναι η έλλειψη ελευθερίας κινήσεων και επιλογών κάτι το οποίο προσφέρεται σε όλες τις συσκευές με λογισμικό Android. Το λογισμικό του iOS έχει κάνει καλή δουλειά για να αντισταθμίσει τα μειωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του iPhone αλλά καταπιέζει πολύ τους χρήστες του.

 
Τι άλλο δεν μπορεί να κάνει το iPhone που μπορούν να κάνουν τα Android smartphones;

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιωργοχρήστος Λίτσας

Βρίσκω και δοκιμάζω λειτουργικές εφαρμογές όλων των ειδών και κυρίως καινούργια high-end games! Πιστεύω στο Android και η συσκευή μου είναι το κινέζικο Xiaomi Mi4c!